Wat is testosteron?

Testosteron is het primaire geslachtshormoon bij mannen en het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van veel van de fysieke kenmerken die als typisch mannelijk worden beschouwd. Vrouwen produceren het hormoon ook in veel kleinere hoeveelheden. Testosteron, onderdeel van een hormoonklasse die bekend staat als androgenen, wordt geproduceerd door de testikels na stimulatie door de hypofyse, die zich nabij de basis van de hersenen bevindt. Naast andere functies stuurt testosteron signalen naar de testikels van een man (of naar de eierstokken van een vrouw) die gevoelens van seksueel verlangen opwekken.

De rol van testosteron in de ontwikkeling en gezondheid van mannen

Bij mannen speelt testosteron een belangrijke rol in de puberteit, het moment waarop een jonge man geslachtsrijp wordt en zich kan voortplanten. De volgende veranderingen vinden typisch plaats tijdens deze levensfase:

  • De penis en testikels groeien
  • Gezichts-, schaam- en lichaamshaar ontwikkelen zich
  • De stem verzwaard
  • Spieren en botten worden sterker
  • Lengte neemt toe

    Na de puberteit helpt testosteron bij het reguleren van de volgende lichaamsfuncties:
  • Productie van rode bloedcellen
  • Botdichtheid
  • Vetverdeling
  • Spierkracht en massa
  • Groei van gezichts- en lichaamshaar
  • Spermaproductie
  • Geslachtsdrift

Wat gebeurt er als de testosteronniveaus laag zijn?

Testosteronniveaus dalen geleidelijk bij mannen als een natuurlijk onderdeel van veroudering. Op 45-jarige leeftijd begint het met ongeveer 1 procent per jaar te dalen, maar het is algemeen aanvaard dat het niveau kan beginnen te dalen als een man in de dertig is. Leefstijlfactoren hebben ook invloed op de productie van testosteron, waaronder te veel bewegen of niet gezond eten. Uw arts kan een bloedtest laten uitvoeren om erachter te komen of uw testosteronniveaus binnen het normale bereik liggen.

In sommige gevallen kan een laag testosteron worden veroorzaakt door een medische aandoening die bekend staat als hypogonadisme, die optreedt wanneer het lichaam geen normale hoeveelheden van het hormoon aanmaakt. Het gebeurt wanneer er een probleem is met de testikels of de hypofyse waardoor er geen normale hoeveelheden testosteron kunnen worden aangemaakt. Lage testosteron kan ook worden veroorzaakt door andere problemen, waaronder bepaalde medicijnen en overgewicht.

Symptomen van lage testosteronniveaus variëren, afhankelijk van de oorzaak van het probleem en de leeftijd waarop het optreedt.

Bij mannen van middelbare leeftijd en ouder kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Weinig energie en depressieve stemming
  • Slaapstoornissen
  • Lage geslachtsdrift
  • Problemen met het krijgen of behouden van een erectie
  • Laag aantal zaadcellen
  • Verlies van spier- en botsterkte

    Niet alle mannen met een leeftijdsgebonden laag testosteron zullen symptomen ervaren, en anderen hebben er geen last van. Problemen met energie, slapen en stemming kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals bijwerkingen van medicijnen of overmatig alcoholgebruik.

Hoe testen en diagnosticeren artsen hypogonadisme?

Hypogonadisme (evenals leeftijdsgebonden laag testosteron) wordt gediagnosticeerd met bloedonderzoeken die het niveau van testosteron in het lichaam meten. De Endocrine Society beveelt aan om te testen op vermoedelijke lage testosteron met een totale testosterontest. Het moet bij twee verschillende gelegenheden worden uitgevoerd, 's morgens vroeg en op een lege maag. Testosteronniveaus hebben de neiging om 's morgens vroeg het hoogst te zijn bij jonge mannen, hoewel dit niet noodzakelijk het geval is bij oudere mannen.

Wat zijn de opties als uw testosteronniveaus laag zijn?

Testosteronvervangingstherapie is momenteel alleen goedgekeurd voor mannen bij wie de diagnose hypogonadisme is gesteld. Het gebruik van testosterontherapie komt steeds vaker voor. Niet elke man heeft baat bij het nemen van testosteronvervangingen. Testosteron is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder gel, crème, pleisters, injecties en implantaten die operatief direct onder de huid worden geplaatst.

Wat zijn de bijwerkingen van testosteronvervangende therapie (TRT)?

Mogelijke langetermijneffecten van TRT zijn nog niet vastgesteld, maar er is wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het een impact kan hebben op de cardiovasculaire gezondheid, prostaat- en borstkanker en slaapstoornissen zoals slaapapneu. Er is ook een risico op polycytemie, wat op zijn beurt het risico op bloedstolsels en beroertes verhoogt.

Mensen die testosteron gebruiken, moeten onmiddellijk medische hulp inroepen als symptomen van een hartaanval of beroerte aanwezig zijn, zoals:

  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid of moeite met ademhalen
  • Zwakte in een deel of een kant van het lichaam
  • Onduidelijke spraak

Hoe zit het met testosteron in de gezondheid van vrouwen?

Het lichaam van vrouwen produceert niet zoveel testosteron als dat van mannen. Het hormoon wordt aangemaakt in de eierstokken en de bijnieren. Vrouwen hebben er kleine hoeveelheden van nodig als onderdeel van de mix van hormonen die ervoor zorgen dat de stemming, het energieniveau, de geslachtsdrift en de lichaamsfuncties soepel blijven verlopen.

Vrouwen kunnen gezondheidsproblemen hebben als gevolg van lage of hoge testosteronniveaus. Sommige postmenopauzale vrouwen ervaren dalingen in de testosteronniveaus die een afname van de zin in seks kunnen veroorzaken. Lage testosteronniveaus kunnen ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vermoeidheid en een verhoogd risico op botverlies, osteoporose en fracturen.

Hoge testosteronniveaus kunnen problemen veroorzaken bij vrouwen

Maar wanneer de testosteronniveaus van een premenopauzale vrouw te hoog zijn, kan dit leiden tot polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een aandoening die het risico op onregelmatige of afwezige menstruatiecycli, onvruchtbaarheid, overmatige haargroei, huidproblemen en miskraam verhoogt. Hoge niveaus van testosteron bij vrouwen, of ze nu worden veroorzaakt door PCOS of door een andere aandoening, kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals insulineresistentie, diabetes, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Is er een natuurlijke manier om de testosteronniveaus te verbeteren?

Een goede balans van voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding kunnen een positief effect hebben op het testosteronniveau. Daarnaast kunnen natuurlijke supplementen invloed hebben op het lichaamseigen testosteron. Testo Power van Crystal is ontwikkeld voor meer seksuele lust, een beter libido en verhoogt de productie van het lichaamseigen testosteron. Dit zorgt voor een sneller herstel en een hoger libido. Crystal Testo Power heeft een stimulerende werking op de eigen testosteron productie van het lichaam.

Is uw libido gezond en normaal? Ontbreekt uw seksuele verlangen?

Zin in seks is een niet-klinische term die enthousiasme of interesse in seksuele activiteit betekent. De aanwezigheid ervan (of het ontbreken daarvan) kan wijzen op de staat van uw mentale en fysieke functioneren. Wat de geslachtsdrift beheerst, is een zeer complexe verwevenheid van biologische, psychologische en sociaal-culturele invloeden. Libidoniveaus kunnen worden beïnvloed door factoren zoals medicatie, kwaliteit van de relatie, vermoeidheid en ziekte, maar ook door problemen zoals angst, stress en depressie. Hoewel een verandering in interesse en verlangen naar seks een medisch probleem of bijwerking kan signaleren, wordt dit niet als een rode vlag beschouwd. Als u van mening bent dat uw libido-niveaus te laag of te hoog zijn, zijn er natuurlijke supplementen beschikbaar.

http://sexuelegezondheidman.nl/wp-content/uploads/2022/10/wat-is-testosteron.jpg