Tien veiligheidstips voor wintersport

De Olympische Winterspelen zijn terug! Twee weken lang zien hoe 's werelds beste atleten alles geven op internationale schaal is inspirerend, en motiveert vaak om deel te nemen aan onze favoriete activiteit bij koud weer. Maar hoewel activiteiten zoals skiën, snowboarden, schaatsen, hockey en sleeën geweldige manieren zijn om naar buiten te gaan tijdens de lange, koude wintermaanden, kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Jaarlijks raken honderdduizenden mensen geblesseerd door deze en andere outdoor wintersporten.

Veel voorkomende wintersportblessures zijn breuken, verstuikingen, verrekkingen, hersenschuddingen en gewrichtsdislocaties. De locatie van de blessures verschilt van sport tot sport. Snowboarders hebben bijvoorbeeld vaker polsblessures, stuitblessures en hersenschuddingen. Knieblessures komen vaker voor bij skiërs, namelijk scheuren van de voorste kruisband.

Hoe wintersportblessures te voorkomen?

Gelukkig zijn de meeste van deze verwondingen te voorkomen. Dit zijn 10 stappen die je kunt nemen om het risico op letsel tijdens jouw favoriete winteractiviteit te verminderen.

1. Blijf in vorm

Blijf in vorm en wees actief voordat je deelneemt aan winteractiviteiten. Het is onmogelijk om alle ligamentische verwondingen te voorkomen, maar door de core, heupen en stabiliteit te trainen, houd je de armen en benen in topconditie, zodat je het risico op blessures minimaliseert. Het is belangrijk om te onthouden dat schaatsers, hockeyspelers, skiërs en snowboarders op topniveau een enorme hoeveelheid krachttraining en duurtraining doen voordat ze ooit het ijs of de hellingen raken. Ze volgen ook vaak een zeer strikt regime dat regelmatige intervallen van training en rust, goede voeding en voldoende slaap omvat.

2. Ga niet van 0 naar 100

Warm op met lichte oefeningen of rekoefeningen en begin rustig aan de activiteit. Koude spieren, pezen en banden zijn vatbaarder voor blessures.

3. Bescherming is belangrijk

Draag altijd de juiste beschermende kleding voor de activiteit, zoals helmen, brillen, polsbeschermers en knie- en/of elleboogbeschermers.

4. Test het apparatuur

Voordat je gaat beginnen aan de activiteit, moet je ervoor zorgen dat al je uitrusting in goede staat verkeert en werkt naar behoren.

5. Vallen en opstaan

Schouder-, elleboog- en polsblessures kunnen het gevolg zijn van het proberen om je schrap te zetten tijdens een val. Volg een paar lessen van een getrainde instructeur, die je zal vertellen hoe je correct kunt vallen.

6. Volg de veiligheidsregels

Zorg dat je de regels kent en blijf bijvoorbeeld binnen de gemarkeerde ski- en snowboardroutes en leer veilig op- en afstappen van de skilift.

7. Ken je grenzen

Kies hellingen en manoeuvres die passen bij jou vaardigheidsniveau, maak kleine stappen naar het volgende niveau om ongelukken te voorkomen.

8. Stop als je moe bent

Ongelukken komen vaker voor als je vermoeid bent, zorg ervoor dat je minimaal 7 uur slaap pakt en probeer tussendoor je rust te pakken.

9. Pak jezelf goed in

Kleding die vochtig wordt van het zweet kan je lichaamstemperatuur verlagen. Draag een ademende basislaag, voeg een of twee isolerende lagen toe en een water- en winddichte buitenlaag om ervoor te zorgen dat je warm en droog blijft. Zorg ook voor geschikte sokken en schoeisel.

10. Blijf gehydrateerd

Drink water voor, tijdens en na de activiteit. Door de combinatie van wintersport, sneller ademen, zweten en de hoogte heb je veel sneller een vocht tekort. Het is daarom verstandig om per 1000 meter in hoogte, 1 liter extra vocht te drinken.

Als er toch een blessure optreedt, kun je het beste zo snel mogelijk door een medische professional worden beoordeeld om een goede behandeling en genezing te garanderen. Na een blessure waarbij de botten zijn geheeld en het ligament - evenals spierspanningen - zijn aangepakt, is het belangrijk om te rehabiliteren. Wellicht is het ook noodzakelijk om een balanstraining te ondergaan voordat je weer gaat sporten.

https://sexuelegezondheidman.nl/wp-content/uploads/2022/02/tien-veiligheidstips-voor-wintersport.jpg