Testosteron verhogen

Vanaf het 25ste levensjaar daalt het testosterongehalte van de man. Dit is een natuurlijke daling waar de meeste mannen mee te maken zullen krijgen. Weinig testosteron in je lichaam kan echter vervelende gevolgen hebben voor het lichamelijk functioneren. We bespreken de oorzaken en gevolgen van een laag testosterongehalte en wat je hier aan kunt doen.

Oorzaken van testosteron daling

Naarmate een man ouder wordt neemt het testosterongehalte in zijn lichaam ieder jaar een beetje af. Een ongezonde leefstijl kan er ook voor zorgen dat de testosteron afname versneld wordt. Mannen met overgewicht, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en diabetes hebben meer risico op versnelde testosterondaling.

Gevolgen van een laag testosterongehalte

Uit onderzoek is gebleken van mannen met een laag testosterongehalte 30% meer kans maken op vroegtijdig te overlijden. Een te laag testosterongehalte heeft verschillende negatieve invloeden op je lichaam. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Testosteron verhogen

Om je testosterongehalte optimaal te houden is het belangrijk je lichaam vitaal te houden. Het is belangrijk om ook na je pensioen actief bezig te blijven. Uit onderzoek blijkt dat mannen die bezig blijven als ze ouder worden een hogere testosteronspiegel hebben dan mannen die gaan luieren.

Bij het ouder worden komt ook vaak een beetje overgewicht kijken. Overgewicht is slecht voor de testosteronspiegel want naarmate mannen meer vetweefsel hebben, maken ze minder testosteron aan. Omdat veel mannen dikker worden als ze ouder worden, versnelt dit de afname van hun testosteronspiegel en vermindert ook de spieropbouw en spiermassa. Om je spiermassa op peil te houden kan krachttraining ervoor zorgen dat er meer testosteron door het lichaam geproduceerd wordt. 2-3 keer per week krachttraining kan de testosteron productie aanzienlijk verhogen.

Ook is het belangrijk seksueel actief te blijven. Door regelmatig seks te hebben of te masturberen blijven de zaadballen actief en produceren meer testosteron.

Een gezonde voeding kan bijdragen aan het verhogen van je testosterongehalte. Zink is daarbij van groot belang. Vlees (rund, kip, kalkoen), noten/zaden/pitten en schaal- en schelpdieren bevatten veel zink. Drink voldoende water, 1,5 tot 2 liter. Ook thee heeft een positieve werking. Door veel thee te drinken rem je de omzetting van testosteron in het dehydro-testosteron. Thee beschermt tegen prostaatproblemen en haaruitval. Pas op met alcohol, dit werkt testosteron verlagend.

Heb jij last van een laag testosteron gehalte?

Of je last hebt van een laag testosteron gehalte kun je zien aan je bloed. Dit is via de huisarts gemakkelijk te testen.

http://sexuelegezondheidman.nl/wp-content/uploads/2022/01/testosteronverhogen.jpg