Slapen voor mannen

Voor veel mannen is slapen nog maar één ding onderaan de lijst van alles wat er op een dag moet gebeuren. Het lijkt verspilde tijd die hen ervan weerhoudt enig werk gedaan te krijgen. Deze verkeerde ideeën over slaap weerhouden mannen ervan om gebruik te maken van de kracht van een goed uitgeruste geest en lichaam. In werkelijkheid is slapen je meest waardevolle activiteit van de dag. Hoe meer je in je slaap investeert, hoe groter het rendement dat je zult zien in al het andere dat je doet. Slaap is geen verspilde tijd aan niets doen. Het is een tijd waarin je lichaam zichzelf actief oplaadt en zich voorbereidt op de volgende dag. Door goed te slapen kun je je beter voelen, denken en presteren. Het stelt je in staat om je tijd en energie gedurende de dag te maximaliseren. De beste manier om alles te doen wat je wilt doen, is ervoor te zorgen dat je de slaap krijgt die je lichaam nodig heeft.

Wat weerhoudt mannen ervan om voldoende te slapen?

Tekort aan oplettendheid

Veel mannen realiseren zich gewoon niet dat ze meer slaap nodig hebben. Ze zien slaperigheid als een positief teken dat ze hard moeten werken. Ze raken eraan gewend om moe te zijn en denken dat het zo hoort. Ze geloven dat ze er gewoon doorheen moeten vechten. Ieder mens heeft zijn eigen behoefte aan slaap. Deze behoefte verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld hebben de meeste volwassenen zeven tot acht uur slaap per nacht nodig om zich alert en goed uitgerust te voelen. Veel mannen krijgen niet regelmatig zoveel slaap. Als gevolg hiervan zijn ze niet in staat om op een maximaal niveau van energie en concentratie te functioneren.

Dit zijn tekenen dat je niet genoeg slaapt:

 • Je voelt je overdag moe en hebt geen energie
 • Je hebt moeite om op te letten tijdens vergaderingen
 • Je bent ongemotiveerd en hebt moeite om 'op gang te komen'
 • Je bent prikkelbaar, humeurig of verliest gemakkelijk je geduld
 • Je moet een wekker gebruiken om 's ochtends op tijd wakker te worden
 • Je begint in te dommelen als je een auto bestuurt

Later uitslapen is voor de meeste mensen die 's ochtends vroeg op het werk moeten geen optie. Ook zullen niet veel werkgevers je een middagdutje laten doen. De oplossing is om eerder naar bed te gaan. Plan om vroeg genoeg naar bed te gaan, zodat je zeven tot acht uur hebt voordat je 's ochtends moet opstaan. Stel het als een doel en maak er een prioriteit van. Nadat je dit een tijdje hebt gedaan, zul je een beter idee hebben of je zelfs meer dan acht uur slaap nodig hebt, of misschien minder dan zeven, om je verfrist te voelen als je wakker wordt. Werkeisen

Het werk van een man kan zoveel van zijn tijd vergen dat er niet veel ruimte overblijft om te slapen. Om vooruit te komen, heb je misschien het gevoel dat je 's nachts extra uren moet maken, in het weekend moet gaan of' s morgens de eerste moet zijn. Een lange woon-werkverkeer door druk verkeer kan nog meer van je vrije tijd in beslag nemen. Zelfs als je niet aan het werk bent, kan je werk tijd in beslag nemen. Het kan zijn dat je papierwerk hebt dat je thuis moet afmaken. Je mobiele telefoon stopt niet met rinkelen. Je e-mail moet constant worden gecontroleerd. Voordat je je er zelfs maar van bewust bent, is de tijd voorbij gevlogen en is het al ver voorbij je normale bedtijd.

De stress en druk van een baan kan ook van invloed zijn op je slaap. Elke nacht kan gevuld zijn met zorgen en angst over wat er morgen gaat gebeuren. Je lichaam wil rusten, maar je geest stopt niet met tollen. Het gevolg is dat je tot laat in de nacht in bed ligt te woelen en te draaien. Misschien val je snel in slaap, maar word je midden in de nacht wakker en kun je niet meer slapen. Het duurt niet lang of de wekker zegt dat het tijd is om op te staan ​​en de dag te beginnen.

Je moet je best doen om je werk op je werk te laten. Neem je baan zo min mogelijk mee naar huis. Je hebt tijd nodig om zowel je lichaam als je geest te ontspannen. Stel grenzen en bescherm je persoonlijke vrije tijd. Dit zal erg moeilijk zijn als je vanuit huis werkt. Je zult manieren moeten vinden om het huis uit te komen om te ontspannen en tot rust te komen. Je moet ook een manier vinden om je zorgen overdag uit je systeem te krijgen. Praat er met een van je vrienden over. Laat ze los in de sportschool. Zorg er gewoon voor dat je bed een rustplaats is, maak je geen zorgen. Volledige schema's

Veel mannen hebben schema's die gevuld zijn met veel meer dan alleen werk. Ze gaan regelmatig naar de sportschool. Ze sporten of gaan de lokale teams in actie zien. Ze werken aan de auto of aan projecten in en om het huis. Ze zijn betrokken bij een maatschappelijke groepering, broederlijke orde of plaatselijke kerk. Alleenstaande mannen gaan op date of gaan met vrienden de stad in. Getrouwde mannen halen de kinderen op van de praktijk of helpen ze met hun huiswerk. De lijst met mensen, plaatsen en dingen die de tijd van een man kunnen uitputten is eindeloos.

De sleutel is om prioriteiten te stellen en je tijd in evenwicht te brengen. Kijk eens eerlijk naar je schema om te zien of je te veel doet. Sommige dingen zijn urgenter dan andere. Niet alles hoeft vandaag te worden gedaan, en niet alles hoeft door jou te worden gedaan. Sommige dingen die belangrijk zijn, kunnen nog worden herschikt, zodat je de tijd beter kunt besteden. Andere dingen moeten mogelijk worden teruggeschroefd, zodat je ze niet zo vaak of zo lang doet. Nog andere dingen die geen hoge prioriteit hebben, moeten mogelijk nu worden geëlimineerd. Je kunt er altijd op terugkomen als je onderweg meer tijd in je schema vrijmaakt. Terwijl je beslist welke activiteiten belangrijk zijn, moet je ervoor zorgen dat slapen daar een van is. Zet het bovenaan je lijst, niet onderaan.

Levens veranderingen

Het leven zit vol met veranderingen die een grote impact kunnen hebben op hoe je slaapt. Sommige veranderingen verwacht je, maar andere verrassen. Negatieve veranderingen zullen je slaap het meest verstoren. Maar positieve veranderingen kunnen ook jou beïnvloeden. Naast opwinding brengen goede veranderingen nieuwe taken en stress met zich mee die je 's nachts wakker kunnen houden.

Voorbeelden van dit soort wijzigingen zijn:

 • Gaan trouwen
 • Een baby hebben
 • Aan een nieuwe baan beginnen
 • In beweging

Voorbeelden van de negatieve veranderingen die je slaap enorm kunnen beïnvloeden, zijn de volgende:

 • Een dierbare verliezen
 • Een baan verliezen
 • Gaan scheiden
 • Een auto-ongeluk krijgen
 • Een ernstige ziekte hebben
 • Een rechtszaak tegen je aangespannen hebben
 • Een slechte investering doen

Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je depressieve gevoelens krijgt. Voor veel mannen begint het zo langzaam dat ze zich nooit bewust worden dat ze depressief zijn. Na verloop van tijd kan het zo ver gaan dat wanhoop gewoon een normaal onderdeel van hun leven is.

Depressie kan de kwaliteit van je slaap enorm verstoren. Je zou tot diep in de nacht in bed kunnen liggen woelen en draaien. Je kunt ook lang slapen zonder motivatie om uit bed te komen. Naarmate de slaap vordert, stoppen mannen op andere manieren met het verzorgen van hun lichaam. Ze stoppen regelmatig met eten en sporten. Ze misbruiken alcohol en drugs. Over het algemeen kunnen ze hun gebruikelijke interesse en plezier in de normale activiteiten van het dagelijks leven verliezen.

Mannen hebben meer kans om deze gevoelens van depressie binnenin gevangen te houden. Ze gaan er niet vaak openlijk mee om. In sommige gevallen exploderen deze gevoelens op een dag in een gewelddadige uitbarsting. Depressieve mannen keren dit geweld vaak tegen zichzelf. Statistieken tonen aan dat mannen vier keer zoveel kans hebben om zelfmoord te plegen als vrouwen.

Veel mannen verzetten zich tegen het zoeken naar hulp van een hulpverlener. Ze zijn bang dat mensen zullen denken dat er iets "mis" met hen is. Ze moeten begrijpen dat deze gevoelens volkomen normaal zijn. Maar hoewel ze normaal zijn, kunnen ze ook gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Als je worstelt met depressieve gevoelens, begin dan in ieder geval met een partner, vriend, dokter of dominee. Elk van hen kan je helpen beslissen of je een hulpverlener moet zien. Vecht deze strijd niet alleen.

Slechte gewoontes

Mannen kunnen een aantal gewoonten ontwikkelen die een slechte nachtrust veroorzaken. Het gebruik van alcohol, nicotine en cafeïne kunnen allemaal je slaap beïnvloeden. Je dient deze middelen 's middags en 's nachts te vermijden. Als je ze rondom bedtijd consumeert, kan dit ervoor zorgen dat je niet goed slaapt.

Je kunt ook grote maaltijden eten of sporten vlak voordat je naar bed gaat. Beide gewoonten kunnen ook je slaap verstoren. Dit kan moeilijk te vermijden zijn als je 's avonds veel te doen heeft. Indien nodig kun je een grotere maaltijd eten tijdens de lunch en een kleinere maaltijd voor het diner. Om in je training te passen, kun je misschien proberen te oefenen voor het werk of tijdens de lunchpauze.

Mannen kunnen ook een onregelmatig slaapschema aanhouden. Ze gaan elke dag op verschillende tijdstippen naar bed en worden wakker. Dit kan je interne lichaamsklok verstoren en ervoor zorgen dat je niet goed slaapt. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden. Dit is inclusief weekenden en feestdagen. Dit zal helpen om je interne klok op het juiste moment ingesteld te houden. Probeer in het weekend niet later uit te slapen om de verloren slaap in te halen. Ga in plaats daarvan 's avonds eerder naar bed als je moe bent. Je moet ook een dutje doen tot minder dan een uur. Zorg ervoor dat je ze in de vroege namiddag inneemt, zodat je niet klaarwakker bent voor het slapengaan.

Medische omstandigheden

Veel medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen. Sommige hiervan zijn slechts tijdelijk. Een verstuikte enkel, griep of een kleine operatie verstoort je slaap even. Andere problemen kunnen je de rest van je leven bijblijven. Deze ziekten en medische aandoeningen komen vaker voor naarmate je ouder wordt.

Hieronder volgen voorbeelden van medische aandoeningen die de slaap ernstig kunnen verstoren:

 • Epilepsie
 • Astma en andere aandoeningen van de luchtwegen
 • Hartziekte
 • Artritis

Medicijnen die worden gebruikt om deze en andere problemen te behandelen, kunnen er ook voor zorgen dat je geen goede nachtrust krijgt. Sommige medicijnen kunnen je zenuwachtig maken en je 's nachts wakker houden. Anderen zullen ervoor zorgen dat je overdag erg slaperig bent. Bespreek deze medicijnen met je arts. Het veranderen van de dosis of wanneer je het medicijn inneemt, kan een groot verschil maken.

Welke slaapstoornissen treffen mannen?

Er zijn veel mannen die geen goede nachtrust kunnen krijgen, ook al brengen ze elke nacht voldoende tijd in bed door. Het kan lang duren voordat ze in slaap vallen. Hun slaap kan worden verstoord en verbroken. Ze slapen misschien de hele nacht door, maar voelen zich de volgende dag nog steeds moe. Dit zijn allemaal tekenen van slaapstoornissen die veel voorkomen bij mannen. De meeste mannen met een slaapstoornis zijn zich er niet van bewust. Zelfs als ze zich ervan bewust zijn, zullen ze er vaak geen hulp voor zoeken. Het opsporen en behandelen van een slaapstoornis kan een dramatische verbetering van je slaap veroorzaken. Hierdoor slaap je 's nachts op je best en voel je je overdag op je best.

De meest voorkomende slaapstoornissen die mannen treffen, zijn de volgende:

Obstructieve slaapapneu (OSA)

Obstructieve slaapapneu (OSA) treedt op wanneer het weefsel achter in de keel tijdens de slaap instort. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht in de longen komt. Dit komt heel vaak voor, omdat de spieren in de keel ontspannen terwijl je slaapt. Zwaartekracht zorgt er dan voor dat de tong terugvalt en de luchtwegen blokkeert. Het kan een paar keer per nacht of honderden keren per nacht gebeuren. Deze adempauzes maken je even wakker en verstoren je slaap. Hierdoor kun je de volgende dag erg moe zijn. Mannen hebben twee keer zoveel kans als vrouwen om OSAS te krijgen. Overgewicht en een grote nekomvang vergroten ook het risico om eraan te lijden aanzienlijk. Deze mannen hebben meer vetweefsel in hun keel dat hun luchtwegen kan blokkeren.

De belangrijkste tekenen van OSA zijn slaperigheid overdag en luid snurken. Snurken wordt veroorzaakt door een gedeeltelijke blokkering van de luchtwegen tijdens de slaap. Het heeft de neiging toe te nemen naarmate je ouder wordt. Er is een scala aan snurken, van eenvoudig tot ernstig. Eenvoudig, primair snurken is "normaal" en is meestal ongevaarlijk. Maar luid, ernstig snurken met naar adem snakken en snuiven is een reden tot bezorgdheid. Veel mannen weten niet eens dat ze snurken. Vaak is het een echtgeno(o)t(e) of bedpartner die het luide snurkprobleem detecteert.

Sommige mannen beschouwen snurken als een ereteken. Het is een teken van echte mannelijkheid. Maar ze beseffen niet dat er gevaren met zich mee kunnen brengen. Slaapapneu kan het voor moeilijk maken om overdag te denken of zich te concentreren. Indien onbehandeld, kan het je ook een risico op hart- of longziekte, hoge bloeddruk of diabetes opleveren. Praat met je arts als je luid snurkt en overdag vaak moe bent. Hij kan je doorverwijzen naar een slaapspecialist om erachter te komen of je slaapapneu hebt. Afvallen en op de zij slapen kan in sommige milde gevallen van OSA helpen. Ernstige slaapapneu vereist medische behandeling.

Positieve luchtwegdruk (PAP) is de meest gebruikelijke manier om OSA bij volwassenen te behandelen. PAP zorgt voor een zachte en constante luchtstroom door een masker dat over de neus wordt gedragen. Dit houdt de luchtweg open en voorkomt adempauzes tijdens het slapen. Een operatie of het gebruik van een oraal hulpmiddel (vergelijkbaar met een sportgebitsbeschermer) kan voor sommige mensen een betere optie zijn.

Narcolepsie

Narcolepsie is de term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die lijden aan extreme slaperigheid. Het kan ervoor zorgen dat je plotseling in slaap valt. Deze "slaapaanvallen" kunnen optreden tijdens het eten, wandelen of autorijden. Narcolepsie begint meestal tussen de 12 en 20 jaar en kan je hele leven aanhouden. Zonder behandeling wordt het niet beter. Neem contact op met je arts als je zo moe bent dat je op elk moment in slaap kunt vallen. Hij kan je doorverwijzen naar een slaapspecialist om erachter te komen of je narcolepsie heeft. Medicijnen kunnen worden gebruikt om narcolepsie te behandelen en je te helpen een normaler patroon van slapen en wakker zijn te krijgen. Vertraagde slaapfasestoornis (DSP)

Drukke werk- en sociale schema's kunnen ertoe leiden dat sommige mannen de gewoonte krijgen om heel laat naar bed te gaan. Uitgestelde slaapfase-stoornis (DSP) is wanneer je slechts een paar uur of langer later dan normaal in slaap kunt vallen. Dit zorgt er ook voor dat je 's ochtends moeilijk wakker wordt. Je interne biologische klok zorgt ervoor dat je elke dag op vaste tijden slaperig of alert bent. Het lichaam van iedereen heeft dit natuurlijke timingsysteem. Een consequente gewoonte om op te blijven en laat te slapen, kan de timing van je biologische klok verstoren. Dit kan voorkomen dat je op een fatsoenlijk moment in slaap kunt vallen.

Om DSP te corrigeren, probeer fel licht in de late namiddag en avond te vermijden. Houd de lichten in huis gedimd en maak je slaapkamer donker als je gaat slapen. Zorg dan voor voldoende fel zonlicht in de ochtend en vroege middag. Dit zal helpen om je biologische klok op het juiste moment in te stellen. De sleutel is dat je ogen het licht zien. Ze sturen de signalen naar je hersenen die zullen worden gebruikt om je biologische klok in te stellen. Je huid hoeft niet blootgesteld te worden aan de zon.

Jetlag en ploegendienststoornis

Je werkomstandigheden kunnen er ook voor zorgen dat je een jetlag of ploegendienststoornissen hebt. Mannen die vaak lange afstanden per vliegtuig afleggen, hebben last van een jetlag. Een lange reis brengt je al snel op een plek waar je moet slapen en wakker moet worden op een ander tijdstip dan je interne biologische klok verwacht. Je biologische klok heeft door de snelheid van reizen niet meteen de tijd om zich aan te passen aan een nieuwe locatie. Dit maakt het erg moeilijk voor je om goed te slapen.

Mannen die in wisselende, vroege ochtend- of nachtdiensten werken, hebben vaak last van ploegenarbeid. Je schema vereist dat je werkt wanneer je lichaam wil slapen. Dan moet je proberen te slapen wanneer je lichaam verwacht wakker te zijn. Hierdoor slaap je slecht en ben je erg moe. Het is aangetoond dat het gebruik van supplementen sommige mensen helpt die last hebben van een jetlag. Melatonine is een hormoon dat 's nachts door de hersenen wordt afgegeven. Het lijkt een rol te spelen om je slaperig te maken.

Lichttherapie kan ook helpen bij iemand met een jetlag of ploegendienst. Lichttherapie wordt gebruikt om je ogen bloot te stellen aan intense hoeveelheden licht. Dit gebeurt voor een bepaalde en regelmatige tijdsduur. Dit licht is bedoeld om je biologische klok op dezelfde manier te beïnvloeden als zonlicht. Praat met je arts om te zien of melatonine of lichttherapie je kan helpen beter te slapen.

Onvoldoende slaaphygiëne

Deze slapeloosheid kan ook 'slechte slaapgewoonten' worden genoemd. Het gaat om de dingen die je normaal elke dag doet. Deze gewoonten zorgen ervoor dat je slaap niet verfrissend is. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je overdag niet alert bent. Deze activiteiten zijn allemaal dingen die je zou moeten kunnen controleren. Ze omvatten zaken als 's nachts alcohol of cafeïne drinken, overdag lange dutjes doen of een onregelmatig slaapschema aanhouden. Een slaapspecialist kan gedragstherapie of slaaphygiënetraining gebruiken om je te helpen deze slechte gewoonten te overwinnen.

Hoe kunnen mannen beter slapen?

De meeste mannen zullen veel beter slapen als ze gewoon de gewoontes van goede slaaphygiëne ontwikkelen. Slaaphygiëne bestaat uit basistips die je helpen een gezond slaappatroon te ontwikkelen. Zie het gedeelte Bronnen van deze site om erachter te komen hoe iemand kan beginnen op het pad naar een betere nachtrust.

Sommige mannen denken dat het drinken van alcohol hen helpt om beter te slapen. Alcohol maakt je slaperig en kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Maar het is ook waarschijnlijk dat je 's nachts wakker wordt. Veel mensen worden te vroeg wakker na het drinken van alcohol in de avond. Dit kan een "rebound" zijn van het gebruik van alcohol. Het blijft lang in je systeem zitten nadat je wat gedronken hebt. Om je slaap te verbeteren, mag je binnen zes uur voor het slapengaan geen alcohol gebruiken. Je moet ook beperken hoeveel en hoe vaak je drinkt. Overmatig alcoholgebruik kan schadelijk zijn voor de algehele gezondheid.

Mannen zien slaappillen soms als het antwoord op hun slaapproblemen. Deze medicijnen kunnen nuttig zijn om sommige mensen te helpen beter te slapen. Maar pillen moeten niet worden gezien als een langetermijnoplossing voor een betere nachtrust. Artsen schrijven ze zelden langer dan een paar weken per keer voor. Je kunt ook veel slaapmiddelen vinden in de schappen van je plaatselijke drogisterij. De meeste hiervan gebruiken antihistaminica, hetzelfde ingrediënt dat in veel medicijnen tegen verkoudheid wordt aangetroffen. Hoewel ze een positief effect kunnen hebben op je slaap, kunnen ze je overdag ook erg suf maken. Ze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt.

Je moet niet afhankelijk zijn van medicijnen om je regelmatig te helpen slapen. Praat met je arts over andere opties die je kunnen helpen je slaap te verbeteren. Als je langer dan een maand moeite heeft met slapen, bespreek dit dan met je arts. Denk niet dat het na verloop van tijd vanzelf overgaat. Hij kan je aanmoedigen om een ​​slaapspecialist te bezoeken om de oorzaak van de slaapproblemen te vinden. Voordat je naar hem toe gaat, moet je twee weken lang een dagelijks slaapdagboek invullen. Het slaapdagboek zal de arts helpen je slaappatroon te zien. Deze informatie geeft de arts aanwijzingen over wat je slaap belemmert en hoe hij je kan helpen.

Je slaap is te belangrijk om de tekenen van problemen te negeren. Je hebt te veel te winnen door hulp te zoeken bij een arts. Stel het niet uit. Je slaap heeft invloed op de kwaliteit van elk ander gebied van je leven.

Beste Nachtrust helpt bij het in slaap vallen zonder dat je suf wordt. Daarnaast helpt het bij goed doorslapen zodat je uitgerust wakker wordt en de uren slaapt die je nodig hebt. Beste Nachtrust bevat het natuurlijke ingrediënt L-Tryptofaan, dit ingrediënt bevorderd een goede nachtrust.

https://sexuelegezondheidman.nl/wp-content/uploads/2022/02/slapen-voor-mannen.jpg