Feiten en fabels over mannelijke vruchtbaarheid

Gaan spermacellen dood door het drinken van frisdrank? En is het gebruik van een laptop schadelijk voor de zaadproductie? In dit artikel behandelen we feiten en fabels van dagelijkse dingen die de vruchtbaarheid van mannen zouden beïnvloeden. Voor mannen die kinderen willen, zijn het aantal zaadcellen en de kwaliteit van het sperma belangrijk. Als we dit in overweging nemen, is het begrijpelijk dat mensen geïnteresseerd zijn in welke activiteiten en gedragingen schadelijk kunnen zijn voor sperma. Er zijn veel feiten en fabels over wat het aantal zaadcellen kan beïnvloeden, maar de realiteit is dat de meeste activiteiten die mannen ondernemen hun vruchtbaarheid niet schaden. Om je gerust te stellen, hebben we experts gevraagd naar acht zogenaamde spermamoordenaars in de geruchtenmolen, zodat je de waarheid kunt krijgen over wat de spermakwaliteit beïnvloedt en wat niet.

Laptops

Wat betreft zowel het aantal zaadcellen als de kwaliteit van het sperma, zijn er aanwijzingen dat een laptop met een Wi-Fi-verbinding een zaaddoder kan zijn. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Fertility and Sterility werden monsters van sperma verzameld van 29 mannen. Een deel werd opgeslagen in normale omstandigheden, en de rest onder een laptop met draadloze verbinding. Het sperma in het laptopmonster had een verminderde beweeglijkheid en meer DNA-schade, factoren die de kans op reproductie zouden kunnen schaden. Een andere factor is de warmte van een laptop die de kwaliteit van het sperma kan beïnvloeden. Het is algemeen bekend dat warmte de spermaparameters negatief kan beïnvloeden, maar meer onderzoek is nodig om dit te bewijzen.

Frisdrank

Je hebt misschien het gerucht gehoord dat overmatige kleurstoffen of cafeïne in frisdrank je spermacellen kan beschadigen. Maar experts zeggen dat het een gerucht zal blijven. Er is geen gedocumenteerde relatie met onvruchtbaarheid, hoewel werd gesuggereerd dat het verband hield met cafeïne of gele kleurstof. Er zijn veel gezondheidsredenen om frisdrank over te slaan, maar voor zaadproductie en de kwaliteit van sperma hoef je het niet te laten.

Bubbelbad

Het klopt dat de warmte van een bubbelbad het aantal zaadcellen en de kwaliteit van sperma in de loop van de tijd kan beïnvloeden. Echter hoef je je geen zorgen te maken dat je er direct onvruchtbaar van wordt, tenzij je er elke dag uren in doorbrengt. Er is wel een associatie met bubbelbaden en hitte in het scrotumgebied en een verminderd aantal zaadcellen, hoewel matige blootstelling aan bubbelbaden geen probleem lijkt te creëren. Vermijd gewoon langdurige blootstelling aan warmte.

Slips

Strak ondergoed word vaak uitgemaakt als een zaaddoder die tot onvruchtbaarheid kan leiden omdat de testikels strakker tegen het lichaam worden gehouden. Maar ook hier zijn de zorgen over de kwaliteit van het sperma en het aantal zaadcellen grotendeels ongegrond. De meeste vrouwen zullen hun man laten overstappen op boksers, maar dat is niet nodig. De gedachte is dat slips de temperatuur van het scrotum hoog houden en sperma kan beschadigen, maar de impact is niet zodanig dat het verschil maakt voor de gezondheid van mannen.

Fietsen

Helaas voor wielerliefhebbers lijkt er bewijs te zijn dat regelmatig fietsen een zaaddoder kan zijn. Een onderzoek onder Spaanse triatleten toonde aan dat ze een slechtere spermakwaliteit en een lager aantal zaadcellen hadden dan atleten die trainen in niet-wielersporten. Andere studies hebben vergelijkbare bevindingen aangetoond bij competitieve langeafstandsfietsers. Om de validiteit van deze bevindingen te bepalen, is een grotere studie van fietsers onder de algemene bevolking nodig.

Mobiele telefoons

Het ziet er niet goed uit voor mobiele telefoons als het gaat om de impact op het aantal zaadcellen en de kwaliteit van het sperma. In een sartikel van de University of California werd gekeken naar de resultaten van verschillende onderzoeken over het onderwerp. Acht van de negen onderzoeken toonden een negatief effect aan op het aantal zaadcellen van mannen, terug te voeren op mobiele telefoons, vooral wanneer de telefoons in een broekzak worden bewaard. De gegevens op mobiele telefoons met betrekking tot spermaschade groeien. Mobiele telefoons zenden straling uit in de vorm van elektromagnetische golven, die nadelige effecten kunnen hebben op de cellen die nodig zijn voor de ontwikkeling van sperma in de zaadbal.

Kassabonnen

De meeste mensen zouden niet denken dat zoiets goedaardigs als een kassabon een zaaddoder kan zijn, maar er zijn aanwijzingen dat er reden tot bezorgdheid kan zijn. De boosdoener is de bisfenol-A, of BPA, de plastic coating op de bon. Als je een bonnetje 10 seconden vasthoudt, kan 2,5 microgram BPA op de huid terechtkomen. BPA staat bekend als een hormoon ontregelaar en kan een nadelig effect hebben op de mannelijke vruchtbaarheid wanneer het wordt blootgesteld aan aanzienlijke hoeveelheden. Hoewel dit waar is, zijn er geen studies die suggereren dat het hebben van bonnetjes in de zak de spermaproductie zal verstoren. Totdat meer bekend is, is het redelijk om je handen te wassen nadat je ze hebt aangeraakt.

Roken

Als het gaat om het vermijden van onvruchtbaarheidsproblemen, is het verstandig om deze mogelijke zaaddoder uit de weg te gaan. Roken is in verband gebracht met veel problemen, waaronder de kwaliteit van sperma. In de loop der jaren hebben onderzoeken een grotere kans op het aantal zaadcellen en problemen met de spermakwaliteit gevonden bij mannen die zware rokers zijn, en aanvullend onderzoek suggereert dat roken een negatief effect heeft op de spermachromosomen. Interessant genoeg kan roken zelfs het DNA van het sperma beïnvloeden - het beste om het te vermijden.

Rookblok helpt het verlangen naar nicotine stoppen waardoor stoppen met roken gemakkelijk wordt en geen ontwenningsverschijnselen zullen optreden. Stoppen met roken is voor de meeste mensen moeilijk. Om het stoppen met roken tot een succes te maken, is het belangrijkste dat je echt gemotiveerd bent. Het heeft zoveel voordelen voor je gezondheid als je niet meer rookt. Tijdens het stoppen met roken kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan waarin stress de grootste factor is. Rokers geven stress vaak op als trigger die het verlangen naar nicotine vergroot. Om ons lichaam te helpen met stress om te gaan kunnen er adaptogenen en B-vitamines worden ingezet. Foliumzuur draagt daarin bij aan een heldere geest en geestelijke veerkracht.

Vruchtbaarheid verbeteren

Bij ongeveer 50 procent van de echtparen die minder vruchtbaar zijn, wordt een afwijking bij de man gevonden. Hiervan is in 30 procent de gevonden afwijking bij de man de enige factor waardoor de zwangerschap uitblijft. Een afwijking bij de man wordt gevonden als sperma-onderzoek bijvoorbeeld te weinig bewegende zaadcellen of een andere afwijking laat zien. Bij mannen is er vrijwel nooit sprake van algehele onvruchtbaarheid, maar van verminderde vruchtbaarheid omdat de kwaliteit van het sperma niet optimaal is. Vaak is de kwaliteit (beweeglijkheid en vorm) van de zaadcellen niet maximaal, waardoor de eicel niet op tijd wordt bereikt. Een slechte zaadkwaliteit is meestal te wijten aan een stoornis in de spermaproductie, Een oorzaak voor een dergelijke stoornis wordt vaak niet duidelijk. Ook kan de kwantiteit (aantal aanwezige goede zaadcellen) te wensen overlaten.

Je kunt VitaFert gebruiken wanneer jij en je partner moeite hebben met zwanger worden. VitaFert is een product dat de man ondersteuning biedt om op natuurlijke wijze de vruchtbaarheid te optimaliseren. Een gezonde, vruchtbare man zorgt voor sterk nageslacht. Door het gebruik van VitaFert wordt de kans op bevruchting geoptimaliseerd, zodat je de kans vergroot om je kinderwens te vervullen. De combinatie van ingrediënten in VitaFert ondersteunt de spermakwaliteit, waardoor de kans op bevruchting wordt geoptimaliseerd. L-Arginine is het hoofdingrediënt van VitaFert en heeft een positief effect op sperma en de vruchtbaarheid. Het Epimedium (Horny Goat Weed) in VitaFert is afkomstig uit de Chinese traditionele geneeskunde en verhoogt de seksuele verlangens en ondersteunt de erectie van de man.

http://sexuelegezondheidman.nl/wp-content/uploads/2022/04/feiten-en-fabels-over-mannelijke-vruchtbaarheid.jpg