Essentiële vitamines voor de gezondheid van mannen

Iedereen kent de basis voor gezond leven: veel bewegen, gezond eten, genoeg slapen, enzovoorts. Gegevens van de International Food Council Foundation suggereren dat een meerderheid van de mannen zich ervan bewust is dat veranderingen in hun dieet hun algehele gezondheid ten goede kunnen komen, maar minder dan de helft zet deze veranderingen ook daadwerkelijk door. De meeste mannen kunnen bijna alle vitamines krijgen die ze nodig hebben als ze maar op hun voeding letten. Maar niet alle mannen besteden hier voldoende aandacht aan en voedingsbehoeften kunnen met de leeftijd veranderen. Mannen boven de 70 hebben bijvoorbeeld meer vitamine D nodig dan mannen van middelbare leeftijd, en volgens een recent onderzoek krijgt 72 procent van hen lang niet genoeg vitamines binnen.

In feite hebben mannen van alle leeftijden tekorten in bijna elke voedingscategorie. Volgens het ministerie van landbouw moeten mannen 350 procent meer donkergroene groenten en 150 procent meer fruit eten om aan de federale richtlijnen te voldoen. Het eten van een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, gezonde oliën en weinig verzadigde vetten uit rood vlees is regel nummer één voor gezonde voeding. Experts zeggen dat bepaalde supplementen kunnen helpen om tekortkomingen te compenseren. Veel voedingsspecialisten zullen bijvoorbeeld multivitamine aanbevelen. Hoewel sommige recente studies de waarde ervan in twijfel hebben getrokken voor het voorkomen van aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker, zeggen experts dat een multivitamine kan dienen als een verzekeringspolis voor mannen met voedingstekorten in hun dieet.

Vitamine D voor mannen

Het is moeilijk om voldoende vitamine D uit voedsel te halen. Veel mannen die de hele dag binnen werken, krijgen niet genoeg blootstelling aan de zon, die nodig is voor het lichaam om vitamine D aan te maken. De meeste mannen kunnen baat hebben bij het dagelijks innemen van multivitamine met vitamine D.

Wat je moet weten over vitamine D

  • Vitamine D wordt zelfs belangrijker met het ouder worden, omdat het nodig is om calcium op te nemen en zwakke spieren en botten helpt voorkomen
  • Recent onderzoek suggereert ook dat vitamine D-tekort het risico op darmkanker kan verhogen, en een studie wees uit dat mannen met een laag vitamine D-gehalte twee keer zoveel kans hadden op een hartaanval als mannen met normale niveaus

Goede voedingsbronnen voor vitamine D zijn zalm, sardines, levertraan, melk, kaas, eigeel, sinaasappelsap, yoghurt en verrijkte ontbijtgranen.

Foliumzuur voor mannen

Foliumzuur of vitamine B9 is een van de belangrijke B-vitamines. Foliumzuur kan mannen helpen beschermen tegen hartaandoeningen omdat het de opbouw van homocysteïne voorkomt, een stof die het lichaam nodig heeft om eiwitten op te bouwen, maar die bij overmatige productie kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Wat je moet weten over foliumzuur

Goede voedingsbronnen voor foliumzuur zijn limabonen, spinazie, asperges, sinaasappels, aardbeien en avocado.

Vitamine B12 voor mannen

Vooral oudere mannen hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan vitamine B12, wat de gezondheid van de hersenen bevordert. Vitamine B12 ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel, inclusief het geheugen. Depressie en dementie zijn de eerste symptomen van een laag serum B12.

Wat je moet weten over vitamine B12

Goede voedselbronnen voor vitamine B12 zijn onder meer zalm, garnalen, rundvlees, kip, mosselen, eieren, melk en kaas.

Vitamine A voor mannen

Vitamine A is belangrijk voor het behoud van een goed gezichtsvermogen. Het is ook bekend als de anti infectieuze vitamine vanwege zijn rol bij het ondersteunen van activiteiten van het immuunsysteem.

Wat je moet weten over vitamine A

  • Te veel vitamine A kan misselijkheid en braken veroorzaken en resulteren in zwakke botten.
  • Je zou genoeg vitamine A binnen moeten krijgen zolang je voldoende groenten en fruit eet.

Goede voedingsbronnen voor vitamine A zijn wortelen, spinazie, zoete aardappelen, abrikozen, meloen, broccoli, eieren, melk en levertraan.

Vitamine C voor mannen

Vitamine C is een krachtige antioxidant die een beschermende rol in het lichaam vervult door vrije radicalen te neutraliseren die gezonde cellen willen aanvallen. Een hoge inname van vitamine C kan tekenen van veroudering helpen vertragen. Hoewel men niet langer gelooft dat vitamine C kan voorkomen dat je verkouden wordt, is het een essentiële bouwsteen voor goede voeding.

Wat je moet weten over vitamine C

  • Te weinig vitamine C kan leiden tot bloedarmoede en scheurbuik. Scheurbuik wordt nog steeds gezien bij sommige ondervoede ouderen.
  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen is 90 milligram per dag.
  • Te veel vitamine C is niet schadelijk, omdat het lichaam dit niet kan opslaan, maar je kunt er wel maagklachten van krijgen. Het nemen van een multivitamine en het eten van voldoende groenten en fruit is alles wat je hoeft te doen om er zeker van te zijn dat je genoeg van deze voedingsstof binnenkrijgt.

Goede bronnen van vitamine C zijn sinaasappels, paprika, broccoli, spruitjes, kool, aardappelen, aardbeien, tomaten, kiwi's, citroenen, limoenen, meloen, watermeloen, ananas en asperges.

Voor sommige medische aandoeningen kunnen speciale voedingssupplementen nodig zijn, dus praat met een arts over je specifieke voedingsbehoeften. Voor de meeste mannen is de kern van vitamines en de gezondheid van mannen dit een uitgebalanceerd dieet, een standaard multivitamine en elke dag aanvullen met vitamine D. Mannen ontwikkelen van nature een grotere behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen, en de behoefte neemt alleen maar toe met activiteit en leeftijd. Alle belangrijke vitamines en mineralen voor actieve mannen zijn aanwezig in de supplementen van Vitality.

https://sexuelegezondheidman.nl/wp-content/uploads/2022/03/essentiele-vitamines-voor-de-gezondheid-van-mannen.jpg