Carnaval overleven voor mannen

Mannen houden van korte rokjes, monogamie en carnaval gaan niet goed samen, en het is maar de vraag of feestmuziek over enkele jaren nog steeds verbonden is met carnaval. Dit blijkt uit het Nationale Carnavalsonderzoek. Ruim 2400 Nederlanders deden mee aan het onderzoek en de resultaten zijn ronduit opvallend en opmerkelijk te noemen. Tijdens carnaval worden mannen, echte mannen.

Vrouwen geven zich bloot

Carnaval wordt met de tijd bloter, en dan met name de jonge vrouwen. Een kwart voor de vrouwen geeft aan dat zijn zich liever sexy kleden dan dat zij zich in een grappig kostuum hijsen. Dit is ook al jaren een trend tijdens Halloween in Amerika, en is nu dus ook overgewaaid naar het Nederlandse carnaval. Slechts 20% van de vrouwen doet afstand van haar vrouwelijke vormen door middel van een carnavalsoutfit. Maar liefst 45% van de oudere mannen zien vrouwen als een seksobject tijdens carnaval. Zo geven de meeste mannen boven de 40 aan dat ze het uiterst belangrijk vinden dat een vrouw sexy verkleed is. De jonge mannen, in de leeftijd van 18 tot 25, vinden dat het innerlijk belangrijker is dan hoe een vrouw zich kleed.

Monogamie en carnaval gaan niet goed samen

Dronken mensen spreken de waarheid, maar mannen die veel drinken liegen ook vaker tegen hun vrouw. Zo blijkt uit het onderzoek dat het 8 keer waarschijnlijker is dat mannen die tijdens carnaval meer dan 11 glazen alcohol drinken vreemd zullen gaan. Maar dat ligt niet aan de man, want de uitkomst van vrouwen ligt hier niet ver vandaan. Daarnaast is alcohol ook geen goede raadgever voor je carrière, want rondom carnaval zijn er altijd opvallend veel ziektemeldingen. Een derde van de Brabanders en de helft van de Limburgers melden zich ziek of heeft dit in ieder geval wel eens gedaan. Dit kost ondernemers enkele honderdduizenden euro's en je zult dan ook wel eens een waarschuwing kunnen verwachten van je werkgever. Het aantal dagen van de ziekte is dan ook veelal gelijk aan de dagen dat er carnaval wordt gevierd.

Wat voor muziek?

Als buitenstaander zou je zeggen dat carnaval geen carnaval is zonder de verkleedpartijen en feestmuziek. Maar dit geldt niet voor iedereen. In Brabant geeft 71% van de mannen aan liever dance muziek te horen in plaats van de standaard carnavalsmuziek. Onder de vrouwen in Brabant luistert 64% liever naar feestmuziek tijdens het carnavalsseizoen. In Limburg daarentegen draait 84% van de feestvierders wel liever carnavalsmuziek.

Carnaval is niet voor iedereen

Van alle Brabanders geeft 61% aan dat zij toeleven naar hun carnavalsfeest. In Limburg zijn ze net iets fanatieker met 66% dat aangeeft carnaval het mooiste week van het jaar te vinden. De rest van de Brabanders en Limburgers die niet op carnaval zitten te wachten vertoeven liever in Oostenrijk, Frankrijk of Duitsland voor een uitgebreide wintersport.

Carnavalsbudget

De meeste mannen en vrouwen drinken alcohol tijdens carnaval, maar mannen uit Noord-Brabant tussen de 18 en 45 jaar spannen de kroon. Ongeveer 85% geeft aan dat zij meer dan 11 glazen alcohol per dag drinken en in kleine dorpen hebben ze blijkbaar meer dorst dan in de grote steden. De grootste zuipschuiten zijn de Brabanders en Limburgers tussen de 18 en 25 jaar, zij hebben dan ook het grootste budget en geven in 73% meer dan 75 euro per dag uit. Voor een compleet carnaval avontuur kom je dan al snel uit op zo'n 400 euro.

Generatiekloof

De leeftijd speelt een belangrijke rol in de keuze van een carnavalskostuum. Jongeren gaan vaker voor kleding van voorgaande jaren, zodat zij geld overhouden voor alcoholische versnaperingen. Volwassenen willen zich graag weer jong voelen en gaan dan ook elk jaar voor een nieuw en zo gek mogelijke outfit.

https://sexuelegezondheidman.nl/wp-content/uploads/2022/02/carnaval-overleven-voor-mannen.jpg